Travena

Finance

Možnosti financování solárních panelů


Jak roste naše povědomí o ekologických problémech země a zvyšování cen energií, stále více domácností hledá jiné možnosti, jak dostávat do svého domu elektřinu. Alternativních zdrojů energií je několik, ovšem solární energie je ta, která se využívá nejvíce. Investice do solárních panelů je finančně náročná. Počáteční vklad je velký. Nutno ale říct, že investice do panelů se vám za 5–10 let vrátí. Proto se jedná o dobrou investici. To nic nemění na tom, že potřebujete nějaký základ na to, abyste si mohli nechat solární panely ve vašem domě vybudovat. Podívejme se, jaké možnosti máte ohledně financování solárních panelů.

instalace panelů

Vlastní financování

Samozřejmě, to nejjednodušší je, pokud si pořídíte solární panely za vlastní finance. Tento způsob má mnoho výhod. Nejste k ničemu zavázáni a nezatěžují vás takové věci jako úroky nebo poplatky. Jakmile budete mít panely nainstalovány, poskytují vám energie prakticky zdarma, což vám přinese ohromné úspory za účty za elektřinu. Pro mnoho domácností je ale tento počáteční vklad problémem.

Úvěrové produkty

Populární možností je využití úvěrových produktů od bank. Spousta bank nabízí produkty, které se speciálně zaměřují na financování projektů na alternativní zdroje energie. Různé banky nabízí různé úrokové sazby a různé podmínky splácení. Pokud máte stabilní příjem a jste si jistí, že vám to bude stačit na pokrytí splátek, může se jednat o vhodnou variantu.

solární panely

Dotace

Nezapomeňte, že máte možnost využít i dotace, které nabízí stát. V České republice jsou různé dotační programy, které podporují instalaci solárních panelů v domácnosti. Nejznámější je Nová zelená úsporám. Ten poskytuje na solární panely na střechu dotace, které můžete využít. Dotace se mohou lišit podle typu projektu a musíte si dopředu zjistit, jestli u vašeho typu panelů a instalace je možno o dotace zažádat.